• DORPSINGANG-OUD.JPG
 • DorpstraatZwartewaala.jpg
 • Dsc06586.jpg
 • Dsc06587.jpg
 • Haven1kl.jpg
 • HOLLEMARESTRAAT.JPG
 • img_2585.jpg
 • MAASDIJK.JPG
 • Noordeinde Zwartewaala.jpg
 • RIMG0038.JPG
 • RIMG0042.JPG
 • Rotonde2kl.jpg
Juli 2020
Z M D W D V Z
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Inloop avond N218

Afgelopen woensdag 11-2-2015 is er een inloopavond geweest o.a. over de renovatie van de Groene Kruis weg. Als gevolg zijn de volgende krantenartikelen gekomen uit diverse bronnen:

1 Provincie: Minder bomen weg Artikel 1

2 Nissewaard: Kap van veel bomen niet nodig Artikel 2

3 Voorne Putten: Ridders, Petitie tegen bomenkap Artikel 3

4 Zwartewaal: Ze willen ons dorp opheffen Artikel 4

We houden het in de gaten!

 

Artikel 1

Provincie:

Minder bomen weg Zwartewaal Geschrokken van de verontwaardigde reacties op het kappen van 270 bomen langs de Groene Kruisweg tussen Spijkenisse en Brielle bekijkt de provincie of het aantal teruggebracht kan worden. Dat zei projectleider Jordy Looij gisteren op een inloopavond in Zwartewaal. Daar was de bevolking faliekant tegen het weghalen van zo veel bomen voor de veiligheid op de Weg. "Van de 270 bomen moeten er 150 sowieso gekapt worden, omdat ze "op" zijn en gevaar kunnen opleveren door afbrekende takken, maar we kijken of we andere kunnen laten staan," meldde Looij.

Terug naar boven

 Artikel 2

Nissewaard

' Kap van veel bomen niet nodig'

De provincie ziet kansen om langs de Groene Kruisweg tussen Spijkenisse en Heenvliet veel bomen overeind te houden. Dat heeft een woordvoerder gezegd. Er ligt een plan om 270 bomen tussen Spijkenisse en Brielle die te dicht langs de weg staan te kappen, maar gedeputeerde Ingrid de Bondt is na een gesprek met wethouder Jan Willem Mijnans van Nissewaard bereid opnieuw naar dat aantal te laten kijken. Mijnans: "Wij gaan nu elke boom langs om te kijken welke weg moet en welke we overeind kunnen houden."

Terug naar boven

Artikel 3

Voorne Putten

Ridders:

Petitie tegen bomenkap.

De Bomenridders in Rotterdam en Nissewaard hebben gisteren een online petitie op internet gezet tegende plannen voor het kappen van zo'n 270 bomen langs de Groene Kruisweg tussen Spijkenisse en Brielle. Binnen enkele uren hadden al meer dan 200 mensen getekend. De petitie volgt na een bijeenkomst in Zwartewaal waar de bevolking woensdagavond massaal "nee" zei tegen het rooien van de bomen, die volgens de provincie te dicht langs de weg staan. Een zegsman van de provincie zegt dat gedeputeerde Ingrid de Bondt wil dat nog eens serieus gekeken wordt of alle bomen wel weg moeten. Er wordt daarom een lijst ,met beeldbepalende bomen gemaakt. "Maar 150 van de 270 bomen zijn "op" en moeten worden gekapt" laat de woordvoerder weten. Er wordt gekeken of "vervangers" al voor het rooien kunnen worden geplant.

Terug naar boven

Artikel 4

Opheffen

Zwartewaal

ZE WILLEN ONS DORP OPHEFFEN

Bomenkap, tubines en spoor vallen Zwartewalers zwaar ZWARTEWAAL J Voor veel Zwartewalers is het duidelijk: hogere overheden willen dat hun dorp verdwijnt, net als Nieuwesluis in de jaren '60. Dat bleek gisteren op een inloopavond over de geplande bomenkap voor het dorp. "ln een geheim dossier is ons opheffen allang bekokstoofd." THEO TEITSMA Zwartewalers kwamen gisteravond massaal af op de uitleg over het kappen van 270 bomen langs de Groene Kruisweg tussen Spijkenisse en Brielle. Het is voor hen de druppel die de emmer doet overlopen. "Eerst zetten ze windmolens achter het dorp, nu horen we dat de havenspoorlijn dichterbij ons komt te liggen, dus meer herrie geeft. We zitten al dicht bij de industrie. En dan willen ze ook nog eens tientallen bomen bij ons dorp kappen," somt Joost van Ketel (77 ) de bedreigingen voor Zwartewaal op. Hij weet het bijna zeker: "Ze willen gewoon van ons dorp af. Net als Nieuwesluis moest wijken voor de industrie. Er ligt volgens mij een geheim dossier waarin onze opheffing allang is bekokstoofd." . Sprietjes Van Ketel verwoordde de boosheid van het dorp. De provincievertegenwoordigers die de stemming over de bomenkapplannen kwamen peilen hoorden keer op keer dat de dorpelingen massaal tegen zijn "Het is gewoon verschrikkelijk. Die bomen dienen als buffer. Straks krijgen we van die sprietjes terug," zegt Annelies van der Tuuk. Henk Monteny somde een groot voordeel van de vele bomen op: "Ze bieden je op de het fietspad veiligheid. Als ze straks weg zijn, rijden ze je hartstikke dood." De Brielse wethouder André Schoon (VVD) zei vooral te komen luisteren naar wat de bevolking van de plannen vindt. Hij hoorde de verontwaardiging. "Wij gaan ons nu beraden en dan in gesprek met de provincie." Maar blij met de plannen is de bestuurder allerminst, liet hij duidelijk merken. Bomenridders De Bomenridders Nissewaard stelden de noodzaak van de bomenkap aan de kaak. "Er moet een onahankelijk onderzoek komen naar de noodzaak," stelde "ridder" Ruud van Arnhem voor. Projectleider Jordy Looij van de provincie liet weten dat gedeputeerde Ingrid de Bondt wil dat de kap van 270 bomen nog eens wordt bezien. 150 bomen moeten omdat ze "op" zijn sowieso weg, maar bij andere wordt gekeken of ze toch kunnen blijven staan, met een houten vangrail ervoor. Daarnaast worden sommige bomen pas gekapt als er al een tijd vervangers voor terug zijn gekomen. Ook denkt de provincie aan begroeide schermen langs de weg. Looij: "Uit veiligheidsoogpunt moet er tussen de weg en de .bomen minimaal 4,5 meter zitten. Maar we wilen wel proberen met de gemeenten tot een goede oplossing te komen."

Terug naar boven